Výpočet výživových hodnôt

Od 13. 12. 2016 je uvádzanie výživových hodnôt pre všetky potraviny povinné. Hodnoty, ktoré sa musia uvádzať, je možné získať laboratórnym rozborom, ktorý je finančne náročným, alebo výpočtom, ktorý môže byť prácny a zdĺhavý.

Na výpočet výživových hodnôt používame program ALIMENTA 4.2 Výskumného Ústavu Potravinárskeho používajúci okrem veľkej verejnej databázy v súčasnosti už enormnú súkromnú databázu jednotlivých surovín.

 

Údaje potrebné k výpočtu výživových hodnôt

1. Špecifikácie všetkých surovín musia obsahovať uvedené povinné údaje

  • energia kJ/kcal
  • tuky
  • z toho nasýtené mastné kyseliny
  • sacharidy
  • z toho cukry
  • vláknina
  • bielkoviny
  • soľ alebo obsah Na

2. Receptúra:

Prepočítaná ako % podiel jednotlivých surovín vrátane náplní, posypov na hmotnosť výrobku v surovom stave .
(V prípade nepečených výrobkov na hmotnosť výrobku).

Príklad:

3. Strata pečením:

Uviesť v % vyjadrení stratu pečením pri každom výrobku resp. skupine výrobkov.

Výstupom našej služby je protokol o výživových hodnotách výrobku